fbpx
11.5.2023

Mitä on tanssi-liiketerapia? Voiko keho paljastaa jotain?

vapaus

Tanssi-liiketerapia (TLT) on luova taideterapiamuoto, jossa painotetaan keho-mieli-yhteyttä sekä luovan prosessin merkitystä terapeuttisessa vuorovaikutussuhteessa. Tanssi-liiketerapiassa hyödynnetään erityisesti somaattisen muistin kautta tapahtuvaa työskentelyä. Kehollisen työskentelyn avulla voidaan päästä joskus hyvinkin nopeasti olennaisten asioiden äärelle.

Keho ei koskaan valehtele.

Kehollisten harjoitusten äärellä voi kuitenkin mietityttää ja aiheuttaa epävarmuutta ajatus, voiko kehosta nousta esiin tunteita tai tuntemuksia, jotka eivät ole itselle tuttuja, ja jotka voivat saada aikaan jotain, mikä ei ole omassa hallinnassa, jotain mikä ei ole turvallista.

Tanssi-liiketerapiassa kehon äärellä ollaan aina kunnioittaen ja turvallisesti. Terapeutti kehottaa kuuntelemaan omaa oloa ja kehon viestejä ja pysymään itselleen turvallisella alueella, ns. sietoikkunan sisällä. Varsinkin, jos menneisyydessä on traumaattisia tapahtumia, asiakasta voi pelottaa niiden esiin tuleminen kehon kautta. Tlt-prosessi aloitetaankin aina vahvistamalla voimavaroja ja turvallisuuden tunteen kokemista sekä kykyä palauttaa turvan tunne kehoon, ns. säätelytaitoja. Vaikeita tuntemuksia ja kokemuksia lähestytään tutkien juuri sen verran, mikä tuntuu mahdolliselta ja tarpeelliselta, palaten aina takaisin voimavarojen ja turvallisuuden tunteen vahvistamisen äärelle. Näin voidaan ikään kuin vierailla sietoikkunan rajoilla ja palata takaisin keskelle, turvalliseen tilaan. Tämä tutkimistapa toimii etenkin yksilöterapiassa.

Terapiaryhmässä terapeutti ohjaa ryhmää huomioiden myös yksilölliset tilanteet ja tarpeet. Terapiaryhmiin kuuluukin aina yksilöllinen haastattelutapaaminen ryhmää ohjaavan terapeutin kanssa ennen ryhmän alkua. Ryhmäkerroilla terapeutti antaa erilaisia liikkeellisiä vaihtoehtoja ja painottaa oman olon kuuntelua kaikessa vuorovaikutuksellisessa tekemisessä. Ryhmä onkin loistava paikka tutkia myös vuorovaikutuksen herättämiä tunteita ja tuntemuksia, sanoa asioita ääneen, saada kuulla toisen ihmisen kokemus samasta tilanteesta sekä saada kokeilla asioita, joita ei ehkä arjen elämässä uskaltaisi kokeilla. Tutkimalla, kokeilemalla ja harjoittelemalla terapiaryhmässä voi saada uusia vuorovaikutustapoja käyttöön myös arjessa. Ryhmässä on aina myös mahdollista siirtyä vain seuraamaan ja tarkkailemaan, jos jokin harjoitus ei tunnu itselle mahdolliselta.

Vuorovaikutuksessa oleminen toisen ihmisen kanssa kehon liikkeen kautta voi aluksi olla outoa ja jännittävää. Voi mietityttää, miltä näytän tai osaanko liikkua. Voi mietityttää, voinko nolata itseni jotenkin tai hallitsenko tilanteen niin, etten joudu epämukavuusalueelle. Omaa kehoa ja liikettä miettii herkästi ikään kuin ulkoapäin, kriittisin silmin. Tanssi-liiketerapiassa moni huomaa kuitenkin, että suhde omaan kehoon ja liikkeeseen muuttuu hiljalleen ulkoapäin tarkastelemisesta sisältäpäin kokevaksi. Keho ja kehon liike aletaan tuntea ja kokea sekä omasta kehosta ja liikkumisesta voidaan nauttia. Kehon tuntemuksia seuraamalla voidaankin antaa kehon näyttää, millaista liikettä se kaipaa. Liike ja tanssi alkaa muodostua sisäisesti koetun, ei ulkoisesti opittujen liikemallien mukaan. Tätä sisäistä liikettä seuraamalla voi saada kosketuksen omaan itseen ja omiin tunteisiin hyvin syvällä tavalla. Kokemusta voi ilmentää ja reflektoida piirtämällä tai kirjoittamalla heti kokemuksen jälkeen ennen kuin kriittinen ja analysoiva mieli ehtii väliin. Näin voi tavoittaa jotakin omasta sisäisestä maailmasta ja kuvan tai sanojen avulla kokemukselle voi löytyä myös sanoja, joita voi jakaa toisen ihmisen kanssa. Tämän prosessin asiakkaat kokevat usein hyvin merkitykselliseksi ja voimaannuttavaksi.

Tanssi-liiketerapia mahdollistaa myös ilon ja leikillisyyden hetkiä. Turvallisessa vuorovaikutuksessa terapeutin kanssa tai ryhmässä on mahdollista heittäytyä leikkiin ja liikkeeseen. Silloin voi saada kosketuksen omaan sisäiseen lapseen, päästää irti turhasta kontrollista ja kokea vapautumista. Voi heittäytyä luovuuteen, leikkiin, liikkeeseen ja hullutteluun luottaen, että terapeutti pitää koko ajan huolen siitä, että on turvallista olla ja liikkua. Yhdessä koetut hetken voivat antaa valtavasti voimaa ja iloa omaan elämään.