Lapsen ja nuoren masennus ja kehonkuva

Oletko huolissasi lapsesi mielen tai kehon hyvinvoinnista? 

Onko lapsen tai nuoren käyttäytymisessä, arjen toimimisessa tai kaverisuhteissa tapahtunut muutoksia, jotka mietityttävät sinua?

Toivotko tukea sinun ja lapsesi vuorovaikutuksen paranemiseen?


Lapsen ja nuoren masennus, ahdistus ja kehonkuvan pulmat

Ohimenevät alakuloisuuden tunteet kuuluvat elämään ja niiden kanssa voi oppia elämään, kun huomaa, että tunteet tulevat ja menevät. Joskus kuitenkin mieliala voi laskea pysyvämmin ja toivottomuuden ja innottomuuden kokemus voi alkaa olla jatkuvaa.

 Kouluikäisen lapsen ja nuoren masennus voi oireilla masentuneen mielialan lisäksi myös esimerkiksi väsymyksenä ja käytöksen ongelmina. Koulunkäynnissä ja kaverisuhteissa voi tulla vaikeuksia ja lapsen itsetunto näyttäytyä alhaisena. Masennus voi ilmetä myös erilaisina kehollisina oireina, kuten kipuna. Nuorelle voi tulla itsemurha-ajatuksia, etenkin esimerkiksi ihmissuhteissa koettujen kielteisten kokemusten myötä.

Myös ahdistuksen tuntemukset ja jännittyneisyys kuuluvat elämään, mutta joskus nämä oireet voivat kasvaa liiallisiin mittasuhteisiin. Ne voivat viedä lapsen ja nuoren voimia tai kaventaa hänen elämänpiiriänsä. Erilaiset pelot ja huolet saattavat saada suhteettoman paljon lapsen tai nuoren huomiota. 

Ahdistusoireet ovat hyvin kehollisia ja syntyvät hermoston tasolla. Niitä on mahdollista purkaa ja rauhoittaa kehollisilla tavoilla. Tärkeintä on, että lapsi tai nuori saa kokea tulevansa kohdatuksi kaikkien asioidensa ja ominaisuuksien kanssa, ja että hän saa kokemuksen, että vaikeista kokemuksista ja tuntemuksista on mahdollista päästä eteenpäin. 

 

Lapsen ja nuoren keho kasvaa, kehittyy ja muuttuu koko ajan. Etenkin nuorena muutoksen vauhti voi olla todella nopea. Vaatii nuorelta paljon hyväksyä oma muuttuva kehonsa. Nuorelle voi tulla pulmia oman kehonkuvansa suhteen, myös erilaiset kehonkuvan häiriöt voivat kuulua nuoruuteen. Joskus esimerkiksi kehoon liittyvät epämääräiset huolenaiheet ja ahdistus voivat vallata nuoren mielen. Kulttuurimme korostaa paljon ulkonäköön liittyviä asioita. Nuori voi alkaa arvottaa itseään yksinomaan ulkoisen olemuksensa perusteella. Olisikin tärkeää, että nuori saisi kannustusta arvostaa itseään ja kehoaan juuri sellaisena kuin on.

Mitä teen jos minulle herää huoli lapseni tai nuoreni hyvinvoinnista?

Lapselta ja nuorelta kannattaa kysyä suoraan hänen tunteistaan ja oloistaan, koska häntä voi helpottaa jo se, kun saa jakaa ahdistavat ajatukset turvallisen aikuisen kanssa. Myös vaikeista aiheista, kuten itsemurha-ajatuksista, kannattaa kysyä suoraan.

Vaikeassa tilanteessa ei kannata jäädä yksin. Jo huolen herääminen on riittävä peruste hakeutua avun piiriin!

Tanssi-liiketerapia on kokonaisvaltainen, kehollinen taideterapiamuoto, jossa kehollisuus nostetaan tärkeälle sijalle, ja asioita ja kokemuksia tarkastellaan aina myös kehon kokemuksina ja tuntemuksina. Tämä näkökulma auttaa tutustumaan omaan kehoon ja kehon tuntemuksiin uteliaasti ja hyväksyvästi, ja hiljalleen rakentamaan ystävällistä ja arvostavaa suhdetta omaan kehoon ja omaan itseen.

Tanssi-liiketerapia on vaikuttava psykoterapian soveltava muoto. Se ei ole toistaiseksi vielä saatavilla KELAn palveluvalikossa, mutta palveluseteliä on mahdollista kysyä. Yksityisesti tanssi-liiketerapiaan pääsee tällä hetkellä nopeastikin Kehosfäärissä. 

Tanssi-liiketerapiassa terapeutti on pitkän ja laajan koulutuksen käynyt, hänellä on vaitiolovelvollisuus ja hän on sitoutunut Suomen Tanssiterapiayhdistyksen eettisiin ohjeisiin. Kehosfäärin molemmat tanssi-liiketerapeutit, Meri ja Marianna, ovat työskennelleet sekä lasten että nuorten kanssa pitkään ja monipuolisesti.

Merillä on laaja osaaminen moniammatillisesta yhteistyöstä sekä perheiden kanssa toimimisesta. Hänellä on myös pitkä kokemus erityiskasvatuksen kysymyksistä, kuten nepsy-haasteista. Lasten ja nuorten auttamisessa keskeistä onkin vanhemman ja lapsen vuorovaikutuksen tukeminen ja lapsen kehitystä on tärkeää tukea yhteistyössä kodin tai koulun kanssa. 

Marianna on työskennellyt pitkään nuorten kanssa erilaisten nuorten omista lähtökohdista luotujen projektien parissa nuorten terveyttä, sosiaalista hyvinvointia sekä osallisuutta edistävissä yhteisöissä.

Miksi valitsen tanssi-liiketerapian?

Tanssi-liiketerapiassa voidaan käyttää monia luovia ja kokemuksellisia menetelmiä yhteyden ja luottamuksen rakentamiseksi sekä työskentelyn tueksi. Luova tila antaa lapselle ja nuorelle mahdollisuuden purkaa ja käsitellä hänelle tärkeitä teemoja turvallisesti ja kannatellusti. 

Tanssi-liiketerapia sopii myös lapselle tai nuorelle, jonka on vaikea keskittyä olemaan paikoillaan ja jonka on vaikea jutella ja sanoittaa ajatuksiaan. Terapia voi lähteä liikkeelle esimerkiksi liikkumisesta, maalaamisesta, piirtämisestä, leikkimisestä tai musiikista. Vähitellen luottamuksen rakentuessa lapsen ja terapeutin välille, voidaan alkaa sanoittaa kokemuksia myös enemmän. Toiminta etenee lapsen ehdoilla sekä tarpeista käsin ja tärkeintä on turvallisen yhteyden ja luottamuksen rakentuminen lapsen ja terapeutin välille. Myös vanhempi tai vanhemmat voivat tulla terapiaan mukaan, jolloin vahvistetaan perheenjäsenten välistä yhteyttä ja ymmärtävämpää vuorovaikutusta. 

Tanssi-liiketerapia on psykoterapeuttista työskentelyä, jossa voidaan mennä syvällekin tunteiden ja kokemusten käsittelyyn lapsen ehdoilla

Kehofäärin apu lapsille ja nuorille

Tuntuuko ettei apua ole saatavilla?
Oletko jo kokeillut kaikkea? 

Kehosfäärissä on mahdollisuus päästä nopeasti avun piiriin. Lapselle tai nuorelle voi varata yksilöterapia-ajan, jolloin asioiden tutkimiseen päästään käsiksi heti ensimmäisellä kerralla. 

Ota meihin yhteyttä, niin katsotaan minkälainen ratkaisu löydetään teidän perheellenne.

Laita viestiä alla olevan lomakkeen kautta tai soita meille:

Marianna: 050 337 5167

Meri: 044 582 0059

Varaa aika tanssi-liiketerapiaan lapsellesi tai nuorellesi

Sijainti

Toimitilamme sijaitsee aivan Jyväskylän keskustassa, yläkaupungilla. Viihtyisät ja rauhalliset tilamme antavat mahdollisuuden tutkia pinnalla olevia teemoja monipuolisesti. 

 

Joogasali