Mitä on tanssi-liiketerapia?
Tanssi-liiketerapia (TLT), tanssiterapia on luova taideterapiamuoto, jossa painotetaan keho-mieli-yhteyttä sekä luovan prosessin merkitystä terapeuttisessa vuorovaikutussuhteessa. Tanssiterapiassa hyödynnetään erityisesti somaattisen muistin kautta tapahtuvaa työskentelyä.
Tanssi-liiketerapia
Tanssi-liiketerapia (TLT) on liikkeeseen ja keholliseen ilmaisuun perustuva taideterapiamuoto. Keskeistä tanssi-liiketerapiassa on keho-mieli -yhteys sekä ymmärrys liikkeestä kommunikaationa ja tärkeänä osana vuorovaikutusta. Tanssia ja liikettä käytetään keinona vahvistaa sisäisiä voimavaroja ja itseilmaisua, tunnistaa ja käsitellä tunteita sekä tutkia vuorovaikutusta muiden ihmisten kanssa. Tanssi-liiketerapia kuuluu luovien taideterapioiden ryhmään musiikkiterapian ja kuvataideterapian rinnalla. Se on psykoterapeuttista keho- ja liiketyöskentelyä.
Tanssi-liiketerapian taustateoria on integratiivinen. Taustalla vaikuttavat objekti- ja kiintymyssuhdeteoriat, traumapsykoterapian ja somaattisen psykologian teoriat sekä kiintymyssuhteisiin liittyvä tutkimustieto sekä näiden pohjalta kehittyvä psykoterapeuttinen ja kehityspsykologinen teorian muodostus. Lisäksi tanssi-liiketerapian ytimessä ovat taideterapioiden, luovuuden, ruumiillisuuden ja positiivisen psykologian teoriat ja tutkimustieto.
Tanssiterapian mahdollisuuksista
Tanssi-liiketerapia tarjoaa mahdollisuuden oman kehon fyysiseen aktivoimiseen, kehittää kehotietoisuutta, kehonhahmotusta ja itsetuntemusta. Tanssi-liiketerapia auttaa myös tunteiden tiedostamisessa ja säätelyssä, sekä auttaa tunnistamaan niihin liittyviä kehollisia kokemuksia.
Liike antaa mahdollisuuden tunteiden turvalliseen ilmaisemiseen ja luo väylän myös niiden sanallistamiseen. Tanssi-liiketerapian luovuus ja toiminnallisuus antaa mahdollisuuden omien vuorovaikutustapojen tutkimiseen ja uusien kokeilemiseen turvallisessa ympäristössä.
Tanssi-liiketerapiassa käytetään erilaisia kehollisia ja vuorovaikutuksellisia menetelmiä, joiden tavoitteena on mm. kehotietoisuuden ja kehon hahmotuksen lisääntyminen, tunteiden ja ajatusten tarkasteleminen sekä vuorovaikutustaitojen kehittyminen, ja tutkitaan suhdetta itseen ja muihin.
TLT:n menetelmiä ovat mm. kehotietoisuus- ja tietoisuustaitotyöskentely, liikeimprovisaatio, pelit ja leikki sekä rentoutus-, kehonhahmotus- ja mielikuvaharjoitukset. Liikekokemusten reflektointi auttaa liikkeen merkityksen ymmärtämisessä ja sen integroimisessa osaksi omaa kokemusmaailmaa.
Tanssi-liiketerapia soveltuu niin yksilöterapiaksi kuin ryhmäterapiaksi.
Tanssi-liiketerapiassa ei tarvita erityistä kokemusta liikkumisesta tai tanssista. Myöskään kehon liikkumisrajoitteet eivät ole este tanssi-liiketerapiaan hakeutumiselle, vaan kukin liikkuu oman kehon kokemuksia ja tuntemuksia kuulostellen.
Tanssi-liiketerapia kuntoutuksessa
Tanssi-liiketerapia toimii itsenäisenä kuntoutusmuotona. Se soveltuu kaikenikäisille ja kaiken kuntoisille ihmisille, eikä siihen osallistumiseksi vaadita tanssiosaamista tai erityisiä liikunnallisia ominaisuuksia. Olennaista on asiakkaan ja terapeutin välinen vuorovaikutussuhde, ryhmässä lisäksi ryhmän osallistujien välinen vuorovaikutus.
Tanssiterapia tuo kuntoutukseen ainutlaatuisen lisän, jota ei voi korvata millään muulla terapiamuodolla. Tanssi-liiketerapiaa käytetään moniin eri kuntoutustarpeisiin, kuten psykiatrisiin oireisiin, kehitysvamma- ja autismikuntoutukseen, kommunikaatiohäiriöihin, päihdekuntoutukseen sekä neurologisiin häiriöihin. Lisäksi niitä käytetään vanhustyössä sekä erityisopetuksessa ja muuten kasvatustyön tukena. Niitä voidaan käyttää myös hyvinvointia lisäävänä toimintana esimerkiksi työyhteisöissä.
Tanssiterapia Yksilöterapiana
Tanssi-liiketerapia on aina asiakaslähtöistä, yksilön tavoitteet huomioonottavaa terapiaa. Tanssi-liiketerapiassa tutkit omaa itseäsi ja elämäntilannettasi turvallisessa asiakkaan ja terapeutin välisessä terapiasuhteessa, huomioiden kehoa ja mieltä.
Psykoterapeuttisen kehollisen liiketyöskentelyn avulla sinun on mahdollista ymmärtää itseäsi, omia toimintamallejasi sekä vahvistaa tietoisuutta itsestäsi ja omasta kehostasi. Kokonaisvaltaisen kehollisuuden ja luovuuden kautta voit tutkia omia tavoitteitasi ja teemojasi saaden niihin uusia näkökulmia.
Et tarvitse tanssitaitoa tullaksesi tanssi-liiketerapiaan, kaikenlainen liike on oikeanlaista liikettä, liikut omista lähtökohdistasi käsin.
Tanssi-liiketerapia soveltuu sinulle, joka haluat tutkia omaa elämääsi liikkeen, tanssin, kehollisten harjoitusten ja muiden luovien ilmaisutapojen keinoin. Sen avulla voit vahvistaa kehollisia voimavarojasi ja vahvistaa kehonkuvaasi.
Tanssi-liiketerapia soveltuu mm. masennus- ja ahdistusoireiden, psykosomaattisten oireiden, traumaperäisen stressin tai muiden elämän haasteiden hoitoon ja ennaltaehkäisemiseen. Tanssi-liiketerapia tuo myös hyvää oloa ja mieltä.
Yksilöterapiaprosessi voi olla lyhyt tai pitkä. Joskus jo yksi kerta voi olla riittävä, joskus puolestaan esim. 10-20 kertaa voi olla sopiva. Jollekin toimii puolestaan pidempi prosessi, joka voi olla kestoltaan useamman vuoden, esimerkiksi 3 vuotta.
Yhden tapaamisen kesto on 1h.
Varaa aika ottamalla meihin yhteyttä sähköpostitse tai puhelimitse tai alla olevan yhteydenottolomakkeen kautta alta.
Mietitkö, sopisiko tanssi-liiketerapia sinulle?
Voit varata ilmaisen 20 minuutin konsultaatioajan alla olevan lomakkeen kautta. Myös mielessä olevat kysymykset voit lähettää alla olevalla lomakkeella.
varaa ilmainen konsultaatioaika:
kokemuksia tanssi-liiketerapiasta
YLE:n juttu tanssi-liiketerapiasta: Nina Valo hoitaa mielenterveyttään terapiassa, jossa ei ole pakko puhua
Tanssiterapia ryhmäterapiana
Tanssi-liiketerapia sopii hyvin toteutettavaksi ryhmämuotoisena toimintana. Ryhmäterapiassa oleellista on se, että ryhmässä voit tutustua itseesi ja omaan tapaasi liikkua, vuorovaikutuksessa muiden kanssa.
Ryhmäterapia soveltuu sinulle, joka haluat tutkia erilaisia teemoja yhdessä ryhmän kanssa, vertaiskokemusten äärellä.
Ryhmäterapiassa tärkeänä elementtinä toimii itse ryhmä, jonka vertaistuki ja -kokemukset ovat tärkeässä asemassa.
Tanssi-liiketerapiaryhmät ovat eri teemaisia, mm:
– Kuka minä olen? – itsetuntemus, itsetunto, kehonkuva
– Minun voimavarani – ahdistus, masennus, kuormittuneisuus
– Liikkeellä kehossa – keho-mielisuhde, kehonkuva, suhde liikkumiseen
– Kehossani – oman hyvinvoinnin lisääminen, kehon viestit
– Vauvani mun – äideille ja vauvoille (0-6kk), kiintymyssuhde, varhainen vuorovaikutus
– Ryhmä miehille ja mieheksi itseään kutsuville – tunteet, kehon kokemukset, ”miehinen” maailma
Ryhmäterapiat ovat yleensä noin 10-20 kerran kokonaisuuksia, kestoltaan 1,5 – 2h.
1. Keho ja mieli
Tanssiterapiassa huomioidaan kehon ja mielen kokonaisvaltainen yhteys. Tanssi-liiketerapia vaikuttaa niin sensorimotorisella, emotionaalisella kuin kognitiivisella kokemisen tasoilla ja mahdollistaa niiden integraatiota. Mielen tiedostamattomat prosessit ja sanattomat, kehossa tuntuvat kokemukset voivat tulla liikkeen kautta näkyviksi ja näin ollen paremmin tietoisen mielen ulottuville.
2. taidekokemus
Tanssi ja liike ovat taidetta, joka antaa muodon toiminnalle. Aina ei tarvita sanoja, vaan taide puhuu puolestaan. Tanssiterapiassa taide, luovuus ja liike yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla palvelemaan ihmisen hyvinvointia. Taiteen ja luovan työskentelyn hyvinvointivaikutukset ovat merkittävät ja ne antavat väylän oman toiminnan ja ajatusten ymmärtämiseen.
3 . oma luovuus
Tanssiterapia on luovaa toimintaa. Voit ilmaista itseäsi omalla tavallasi luovasti, omalla työkalullasi, eli keholla. Teet aina oikein, miten ikinä liikutkaan. Käytämme tanssin ja liikkeen lisäksi myös muita taiteen menetelmiä, kuten musiikkia, kuvaa, piirtämistä, symboleita, joiden kautta luovuutta voi tutkia vielä laajemmin, samoin kuin oman terapiaprosessin etenemistä.
Ammattietiikka, luotettavuus ja ammatillisuus
Valtakunnallinen yhdistystoiminta
Kehosfäärin yrittäjät toimivat myös Suomen Tanssiterapiayhdistys ry:n hallituksessa luottamustehtävissä edistääkseen tanssi-liiketerapia-alan asemaa ja kehittymistä Suomessa. Yhdistys kuuluu myös eri Euroopan maiden tanssi-liiketerapiayhdistykset yhdistävään Euroopan tanssi-liiketerapiayhdistykseen (EADMT). Verkottuminen kansainvälisesti auttaa viemään yhteistä asiaa eteenpäin ja kehittämään tanssi-liiketerapian saatavuutta koko Euroopan tasolla. Toiveenamme on saada tanssi-liiketerapialle virallinen asema terveydenhuollon kentällä laillistetun taideterapeutti-nimikkeen kautta. Yhdistys toimii myös kulttuurihyvinvoinnin kentällä ja on mukana mm. järjestämässä isoa Kokonaisia kohtaamisia – Keho psykoterapioissa ja taideterapioissa -kongressia. Kongressi järjestetään 12.-14.6.2025 Turussa. Lisätietoa kongressista Turun kesäyliopiston sivulta.
Kehosfäärin tanssi-liiketerapeutit ovat koulutettuja tanssi-liiketerapian ammattilaisia. He ovat käyneet Roiha-Instituutin nelivuotiset opinnot, psykoterapeuttisen keho- ja liiketyöskentelyn perus- ja ammatilliset opinnot, ja valmistuneet tanssi-liiketerapeuteiksi.
Koulutuksen aikana he ovat tutustuneet laajasti psykoterapian, taideterapian ja ruumiillisuuden teorioihin. Taustateorioina tanssi-liiketerapiassa ovat mm. kiintymyssuhdeteoria, objektisuhdeteoriat, trauma- sekä somaattisen ja kehityspsykologian teoriat. Koulutettu tanssi-liiketerapeutti osaa käyttää tanssi-liiketerapiaa monipuolisesti hoito- ja kuntoutusmuotona.
Tanssi-liiketerapian koulutuksen sisältö, rakenne ja laajuus vastaa psykoterapiakoulutuksen vaatimuksia.
- Lisätietoa tanssi-liiketerapiasta voit lukea sivulta www.tanssiterapia.net
- Tanssi-liiketerapeutiksi voi Suomessa opiskella Roiha-instituutissa www.roihainstituutti.fi
Kehosfäärin tanssi-liiketerapeutit ovat Suomen Tanssiterapiayhdistys ry:n ammattijäseninä sitoutuneet yhdistyksen eettisiin ohjeisiin, mikä tarkoittaa mm. sitä, että
- tanssi-liiketerapeutteina toimimme luottamuksella ja asiakkaan yksityisyyttä ja etua kunnioittaen
- meillä on järjestettynä työnohjaus asianmukaisella tavalla työmme ja työssä kehittymisen tueksi
- toimimme tietosuojalain (GDPR) mukaisesti kaikessa tiedon tallentamisessa ja säilyttämisessä
- kehitämme koko ajan osaamistamme mm. osallistumalla yhdistyksen järjestämään täydennyskoulutukseen sekä muuhun työhömme tarvittavaa osaamista kehittävään koulutukseen
Voit lukea Suomen tanssiterapiayhdistyksen sivuilta yhdistyksen hyväksymät eettiset periaatteet.
Kehosfääri Oy:ssä tanssi-liiketerapeutteina toimivat Marianna Räsänen ja Meri Nisula