5.12.2023

Kohti myönteisempää suhtautumista itseen ja omaan kehoon

Kehofääri nauru
Millaista sinun on olla omassa kehossasi?
Kuinka pidät kehostasi huolta?
Koetko kehosi olevan sinulle ystävä vai vihollinen?
Mikä sinulle on omassa kehossasi tärkeää?

Kehomme kantaa meitä eri elämänvaiheiden läpi. Me koemme ja tunnemme kehollamme sekä olemme sen kautta yhteydessä ympäristöön ja muihin ihmisiin. Suhde omaan kehoon alkaa kehittyä varhain, jo kohdussa. Vauvana käsityksemme itsestämme alkaa muovautua suhteessa meitä hoitavaan aikuiseen. Suhde omaan kehoomme kehittyy sen mukaan, miten meitä hoivataan, katsotaan ja kosketetaan. 

Monilla on kokemuksia, joissa omaa kehoa ei ole katsottu arvostavasti ja ihaillen, vaan arvostellen ja kriittisesti. Suhde omaan kehoon on voinut alkaa muotoutua sitä kautta vaativaksi. Keho on voinut saada hyväksyntää lähinnä suoritusten tai ulkonäön perusteella. Omaan kehosuhteeseen on saattanut alkaa kertyä häpeää. Monet aikuiset muistavat, kuinka joku on kommentoinut omaa kehoa ikävällä tavalla, kenties kehon painoon tai ulkomuotoon liittyen. Tällaiset kommentit ja niiden aiheuttamat tunteet muistaa vielä vuosikymmenten jälkeenkin. 

 

Oman kehon hyväksymistä voi alkaa harjoitella tutustumalla kehoon uudella tavalla.

Näkökulman siirtäminen kehon ulkoisista piirteistä sisäisiin kokemuksiin sekä toimiviin puoliin kehossa voi auttaa. Usein iän myötä arvostus omaa kehoa kohtaan alkaa luonnollisesti lisääntymään. Kun keholla pystyy toimimaan arjessa ja tekemään itselle mielekkäitä asioita, kehosta tulee ystävä. Joskus esimerkiksi sairaus voi kuitenkin pakottaa rakentamaan täysin uudenlaista suhdetta kehoon, jos kehon toimintakykyyn tulee muutoksia tai rajoitteita sairauden myötä. 

 

Miten voisimme oppia näkemään ja kunnioittamaan kehoamme sellaisena kuin se on? 

Voimme opetella olemaan läsnä kehossamme, kuuntelemaan sen tuntemuksia ja tunnistamaan kehon reaktioita. Tietoisuustaidot auttavat meitä havaitsemaan kehon liikettä, aistimuksia, ajatuksia ja tunteita. Kun harjoittelemme näitä taitoja tietoisesti, voimme oppia ymmärtämään kehoamme paremmin myös arjen tilanteissa ja vuorovaikutuksessa toisten kanssa. Keho-mieli -yhteyden vahvistuessa voimme oppia vaikuttamaan myös mieleemme kehon toiminnan avulla. 

Tanssi-liiketerapia tarjoaa turvallisen ympäristön ja monipuolisia harjoituksia, jotka auttavat yksilöä tutkimaan ja oppimaan itsestään kehollisesti. Olemalla läsnä itselleen, itsessään, omassa mielessään ja kehossaan, oma kehonkuva voi alkaa muovautumaan myönteisempään ja hyväksyvämpään suuntaan. Kun suhtautuminen itseen muuttuu, myös suhtautuminen ulkoiseen ympäristöön saattaa muuttua. Tällöin suuremmatkin oman elämän muutokset ovat mahdollisia.